a) Tenaga Serta-merta
Disunatkan
berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12
jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini
memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang Maghrib atau
tarawih.
Apabila tubuh
berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau
mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak,
tetapi masih letih dan tidak bertenaga.
Sebabnya makanan
yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga
serta-merta menjadi penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.
b) Kulit Mengandungi Serat, Sumber Utama Potassium
Kita makan kurma
tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah
barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan
C amat tinggi pada peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada
peringkat tamar.
Selain itu ia
mengandungi pelbagai zat galian dan yang paling banyak ialah potassium.
Potassium diperlukan oleh tubuh untuk sistem saraf. Kurma adalah sumber
terbaik potassium. Memang dalam susu, yogurt dan makanan laut juga
mengandungi potassium tetapi jumlahnya sedikit.
c) Menguatkan Ingatan
Ramai beranggapan
hanya kismis yang baik untuk menguatkan ingatan, sebenarnya kurma juga
setanding. Mungkin atas alasan pihak-pihak tertentu atau negara
pengeluar anggur telah menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan
khasiatnya.
d) Penawar Racun
Diriwayat oleh
Aishah r.a. yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat. “Jika sesiapa yang
selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”
e) Meredakan Tekanan Darah
Dalam bidang
perubatan dengan ketiadaan kolesterol, lemak dan gula di dalam kurma, ia
amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam perubatan
homeopati, biji kurma dikisar halus atau dijadikan serbuk seperti teh.
Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
f) Menambah Tenaga Seksual
Melalui petua
tertentu, kurma dimakan bersama badam dan madu untuk menyembuhkan
penyakit. Kurma dikatakan menambah tenaga seksual atau batin.
Jus buah kurma
mungkin baru di negara ini, sebaliknya di negara pengeluar selain
dimakan segar, kering atau salai, kurma dibuang biji dan diganti dengan
kacang tanah, badam atau gajus bagi mengenakkannya. Kurma juga dibuat
jem, sirap atau bahan tambahan dalam aiskrim.
Sesunguhnya, kurma sangat diangkat tinggi oleh Rasulullah SAW kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi.
Kandungan protein
di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0%
manakala kandungan gulanya 50 hingga 57% glukosa. Ini menunjukkan
kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi.
Bermakna apabila
kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta.
Sebaliknya gula dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa
dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh
menyerap terus dalam tubuh.
Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
Khasiat madu lebah
tidak diketahui ramai walaupun sering dibincangkan dalam topik
kesihatan semasa. Artikel di laman ini akan menerangkan khasiat madu
lebah secara terperinci dari pelbagai aspek.
Khasiat madu boleh dikategorikan mengikut fungsinya terhadap sistem badan kita.
Kulit, Rambut dan Mata
- Menjadikan rambut and mata lebih sihat dan bersinar.
- Membantu penglihatan supaya lebih terang dan jelas.
- Mempercepatkan proses penyembuhan kecederaan kulit apabila disapukan dan melindungi daripada jangkitan kuman (Sila lihat: Madu Manuka).
- Menjadikan kulit lebih sihat, halus dan kelihatan lebih muda. Lupakan saja pil-pil kecantikan, kerana tabiat pengambilan madu boleh mencapai kesan kecantikan secara semula jadi tanpa memudaratkan badan.
Sistem Penghadaman
- Menguatkan sistem penghadaman dan daya tahan terhadap keracunan makanan.
- Memudahkan pergerakan usus semasa membuang air.
- Mujarab untuk melegakan batuk yang berpanjangan.
- Menguatkan pernafasan dan mengurangkan asma atau lelah.
- Menguatkan badan wanita mengandung. Tidak seperti sesetengah ubat-ubatan yang tidak boleh diambil ketika mengandung, madu adalah makanan tenaga semula jadi yang sesuai untuk ibu mengandung (Sila lihat: Khasiat Madu untuk Ibu Mengandung).
- Sumber gula alternatif yang semula jadi untuk pesakit buah pinggang dan kencing manis. Penggunaan madu berterusan boleh mengawal kandungan gula dalam darah.
- Mengembalikan tenaga selepas kedatangan haid atau selepas cirit-birit yang berterusan.
- Memberi tenaga sepanjang hari dan mengurangkan pengambilan lemak (Sila lihat: Khasiat Madu untuk Mengurangkan Berat Badan).
- Kaya dengan zat mineral dan gula semula jadi yang mudah dihadam.
- Memudahkan serapan kalsium dalam badan.
- Pelawas semulajadi yang sesuai untuk apa jua keadaan
Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa komposisi dalam kandungan susu kambing mempunyai banyak kebaikan untuk manusia berbanding susu lembu atau sebarang jenis susu. Antara kebaikan susu kambing untuk kesihatan manusia boleh dihuraikan seperti berikut:
Susu Kambing Mudah Hadam
Susu kambing mempunyai molekul protin & lemak yang sangat halus, lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk diet bayi dan juga orang dewasa yang mempunyai masalah penghadaman.
Disebabkan zarahnya yg halus & sifatnya yang menyah acid, maka sangat sesuai digunakan bagi rawatan ulcer & gastric.
Alahan Laktosa
Sifat susu kambing yang mudah hadam membolehkan laktosa melalui usus dengan mudah.
Susus kambing mempunyai kandung laktosa 7% lebih rendah berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk kanak-kanak yg cirit birit & alahan kepada susu lembu & susu tepung.
Susu Kambing Bersifat Alkali
Ianya mempunyai kandungan pH beralkali. Maka ianya tidak menjana acid dalam darah atau usus. Ianya bertindak meneutralkan acid dalam badan.
Kandungan acid berlebihan dalam badan menyebabkan kepada penyakit sakit kepala, sakit badan & otot, penurunan berat badan, kandungan gula dalam badan yg tidak seimbang, keletihan dan tekanan darah tinggi.
Susu Kambing Mengandungi Acid Lemak Yang Baik
Susu kambing mengandungi asid lemak baik (asid capric & caprylic) yg mencegah kesan jangkitan kulat. Asid ini juga membantu sistem pertahanan badan dan meningkatkan tenaga manusia.
Susu Kambing Tidak Membentuk Lendir
Susu kambing tidak membentuk lender sebagaimana susu lembu dan tiada menimbulkan alahan kepada manusia.
Susu Kambing Kaya Dengan Mineral Selenium
Kandungan Mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.
Susu Kambing Kaya Bahan Bioorganic Sodium
Susu kambing didapati mengandungi Kandungan Bioorganic Sodium yang tinggi. Bioorganic Sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan. Bioorganic Sodiem didapati mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (inflamasi sendi).
Susu Kambing - Keajaiban Untuk Kebaikan Kesihatan
Susu kambing secara semulajadi mencegah pembiakan organism yang merbahaya dlm badan manusia sekaligus menjadikan kita sihat.
Kandungan potassium & calcium yg tinggi dalam susu kambing serta kandungan sodium yang rendah dlm susu kambing sangat penting bagi membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning.
Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi dalam susu kambing dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis). Susu kambing juga dikaji mampu menagatasi penyakit barah.
Hubungi:
Stokis Hotline : 013-3634262
WhatsApp : 013-238 5093
Kurier : PosLaju rate
Sila buat pembayaran ke :
MAYBANK No. 114169764046
(Mohd Nasrul Bin Mohamed Nor)
No comments:
Post a Comment